Kryptologi Monoalfabetiske kryptosystemer Side 2

Monoalfabetiske kryptosystemer

Vi går ud fra, at det er tekster på dansk, som skal krypteres og vi interesserer os kun for at kryptere de 29 danske bogstaver, dvs. der ses bort fra komma, punktum m.m. Endvidere ser vi bort fra store og små bogstaver og går ud fra, at alle bogstaver er store.

Den simpleste form for nøgle er at udskifte hvert bogstav med et fast andet bogstav i alfabetet. Det kunne se ud på følgende måde:

Klartekstalfabet:
Kryptotekstalfabet:

Nøglen anvendes på den måde, at klarteksten SKIB PÅ VEJ krypteres ved at finde et bogstav ad gangen i det øverste alfabet og så finde det tilhørende bogstav under. Under S står J, under K står R osv. Kryptoteksten bliver derved JRZK ØV DYC. For at gøre det lidt lettere beholdes evt. mellemrum i teksten. Ofte vil man udelade disse i den virkelige verden.

Opgave 1: Kryptering af tekst.

Krypter teksten ANGRIB VED DAGGRY ved hjælp af nøglen ovenfor. Skriv resultatet i feltet nedenfor og klik på knappen Check. Når du har løst opgaven sendes du videre til næste side.

Kryptotekst:    
© Kurt Ramskov, Næstved Gymnasium og HF, marts 2005 (sidst ændret januar 2008) delvist ud fra P. Landrock & K. Nissen: Kryptologi, Abacus, 1992.